Monday, 26 August 2013

Filled Under:
, ,

6 Pesanan Khusus Untuk Wanita.

Oleh Ulama Muktabar.  1. Jaga solat pada awal waktu.  Kalau datang haid sekalipun jika tidak dapat solat, kena duduk atas tikar sembahyang supaya anak tidak lihat kita meninggal solat.
  2. Hidupkan bacaan Hadith Nabi saw di rumah dengan keluarga.  Dianjur baca Hadith Fadhilat Amal.  Ini amalan sahabiah zaman Nabi saw sehingga dari rumah kita keluar anak-anak yang soleh yg mendoakan kesejahteraan kedua ibubapa dunia/akhirat.
  3. Baca Al Quran setiap hari walaupun hanya 8 ayat.  Kalau tak mampu nak baca kerana terlalu sibuk, cukup dengan mencium Al Quran dan muhasabah “Ya Allah, apa dosa ku hingga aku tak dapat nak baca kitab Mu pada hari ini."
  4. Mendidik anak secara Islam.  Mengajar anak-anak dari kecil bermula dengan doa-doa masnun.  Iaitu doa seharian Nabi saw seperti doa tidur, bangun tidur, makan dan sebagainya.
  5. Hidup sederhana dengan tidak membebankan suami.  Setiap hari malaikat akan menghantar 500 jambangan bunga dari syurga untuk wanita yg hidup sederhana.  Setiap titisan air masakan dan basuhan mereka akan menjadi zikir mohon keampunan kepada Allah swt atas wanita tersebut.
  6. Galakkan suami untuk bermujahadah atas agama Allah.  Seseorang isteri yang menggalakkan suaminya untuk solat berjemaah di Masjid/Surau akan dapat pahala berjemaah suaminya termasuk solat dia sendiri.

Mudahan-mudahan ulasan ringkas ini bermanfaat.  Muzakarahlah bersama teman wanita lain supaya hakikat amalan ini masuk dalam hati kita dan mudah nak amalkan.


Artikel ----- http://bakib.weebly.com/

0 comments:

Post a Comment

Copyright @ 2013 Amalan Di Dunia..